07 decembrie 2005

 

Razboinicul luminii si temperamentul lui

Paulo Coelho

Un razboinic al luminii face totdeauna ceva iesit din comun.

Poate dansa pe strada cand merge la lucru sau poate privi drept in ochi o persoana necunoscuta, incepand sa-i faca declaratii de dragoste, la prima vedere. Din cand in cand, un razboinic sustine o idee ce poate parea ridicola, dar in care el crede cu adevarat.

Un razboinic al luminii isi permite sa traiasca fiecare zi in mod diferit. Nu-i este teama sa planga necazuri trecute sau sa se bucure de noi descoperiri. Cand simte ca a sosit clipa, lasa tot si pleaca in aventura mult-visata. Cand intelege ca a ajuns la capatul puterilor, iese din lupta, fara a se invinovati ca a facut o ciudata nebunie.

Un razboinic nu-si petrece zilele incercand sa joace rolul pe care altii l-au ales pentru el. Foloasele nebuniei. Razboinicul luminii nu se teme sa para nebun. Vorbeste tare cu sine atunci cand e singur. Cineva l-a invatat ca aceasta este cea mai buna metoda de a comunica cu ingerii, iar el risca pentru a intra in contact. La inceput, isi da seama cat de greu este; se gandeste ca nu are nimic de spus, ca o sa repete prostii la nesfarsit. Dar razboinicul insista. Vorbeste toata ziua cu sufletul lui: spune lucrurile cu care nu este de acord, vorbeste prostii. Si, intr-o buna zi, observa o schimbare in vocea lui si intelege ca acum transmite o intelepciune superioara.
Razboinicul pare nebun, dar nu e decat o masca: a indraznit sa caute, impreuna cu ingerul lui, informatiile care-i erau necesare, si a reusit sa le primeasca.

Acceptarea infrangerilor. Orice razboinic al luminii s-a temut candva sa intre in lupta.
Orice razboinic al luminii a tradat si a mintit candva.
Orice razboinic al luminii si-a pierdut candva increderea in viitor.
Orice razboinic al luminii a mers candva pe un drum care nu era al lui.
Orice razboinic al luminii a suferit candva pentru lucruri neinsemnate.
Orice razboinic al luminii a crezut candva ca nu era un razboinic al luminii.
Orice razboinic al luminii nu si-a indeplinit candva obligatiile spirituale.
Orice razboinic al luminii a spus candva da atunci cand voia sa spuna nu.
Orice razboinic al luminii a ranit candva persoana pe care o iubea.
De aceea este un razboinic al luminii; pentru ca a trecut prin toate acestea si nu si-a pierdut speranta de a deveni mai bun decat era.

Invatand cu un antic intelept chinez inteleptul Lao Tze comenteaza cum ar trebui sa fie o zi din viata razboinicului luminii: „Drumul cuprinde respectul pentru tot ce este mic si subtil.
Sa stii totdeauna momentul cand trebuie sa ai o atitudine oarecare. Chiar daca ai tras de multe ori cu arcul, continua sa fii atent la felul cum asezi sageata si cum intinzi coarda. Cand ucenicul devine constient de nevoile lui ajunge sa fie mai inteligent decat inteleptul distrat.
Cand strangi iubire inseamna noroc, cand strangi ura inseamna nenorocire. Cine nu recunoaste usa pe care intra necazurile ajunge s-o lase deschisa si asa apar tragediile.

Lupta nu are nimic de-a face cu cearta.

Comments: Trimiteți un comentariu



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?